Selecteer een pagina

Bij ondervoeding zul je waarschijnlijk meteen denken aan de gruwelijke beelden uit ontwikkelingslanden. Maar ondervoeding komt in Nederland echt voor. Meer dan je denkt. Bij zieken, ouderen, jonge meisjes en mensen die obese zijn.

Niet alleen mensen die lijden aan anorexia zijn ondervoed. Ondervoeding komt ook vaak voor bij mensen die te zwaar zijn. Deze groep mensen eet vaak te eenzijdig. Teveel vetten en koolhydraten door bewerkte voeding. Dus ook al eet je veel, als je voedsel niet genoeg macronutriënten (denk aan koolhydraten, vetten en eiwitten) en te weinig micronutriënten (zoals vitamines en mineralen) bevat, krijgt je lichaam niet genoeg stoffen binnen voor voldoende energie en ontwikkeling.

Ondervoeding ontstaat dus als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven. En dit vind ik een hele belangrijke; “om gezond te blijven”.

Vaak gaan mensen voor de snelle “quickfix”. Het zogenaamde crashdieet. Een energie-inname van 500 tot 800 Kcal per dag. In veel gevallen wordt gemakshalve het ontbijt overgeslagen met het idee het aantal calorieën te beperken. Men leeft als het ware op crackers, salades, kwark, eieren, kipfilet en broccoli. Oh, en supplementen maar dat is geen voeding. Die heb je niet nodig als je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ik zie adviezen voorbij komen waar ik van schrik. Bijvoorbeeld: eet geen wortels, daar zit teveel suiker in. Wat??!!! Nadat het gewenste resultaat is bereikt, doet men vaak weer wat men altijd heeft gedaan, met als gevolg gewichtstoename. Je hebt dus een tijdje heel slecht voor je lichaam gezorgd en je bent er niks mee opgeschoten. Je hebt zelfs ingeleverd.

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

* Daling van het gewicht door verlies van spierweefsel ( en dat spierweefsel heb je nu juist nodig voor de verbranding)
* Slechte wondgenezing
* Verminderde weerstand
* Grotere kans op infecties
* Lusteloosheid, vermoeidheid en zelf depressiviteit
* Verminderde kwaliteit van leven
* Verminderde hart- en longcapaciteit
* Verhoogde kans op overlijden

Wil jij graag een gezondere leefstijl? Zorg dan voor voldoende en gevarieerde voeding én beweging.
Deze combinatie zorgt ervoor dat je energieker bent en lekker in je vel zit. Wanneer je resultaat gaat zien, zul je ook merken dat je je sterker, zelfverzekerder en blijer gaat voelen.

Meer weten over gezonde voeding? Maak eens een afspraak voor een vrijblijvende intake.

//SCRIPT BMI Calculator